Hoeraaa ik ben zwanger!!!

‘Wat was ik blij toen ik wist dat ik zwanger was.’ Een nieuwe fase in mijn leven en weer een stap verder in mijn groei naar volwassenheid.

Door een persoonlijke en open werksfeer bij Dit is Werk &Wij twijfelde in geen moment om ditDSC_0016 zwart wit nieuws met mijn werkgever te bespreken. Hoe fijn is het als je in het eerste trimester van je zwangerschap, tijdens je werk, rekening kan houden met de bijkomende zwangerschapskwaaltjes. Door samen met Kirsten te kijken naar mogelijkheden en oplossingsgericht te denken was het werk behapbaar en goed te combineren met o.a. mijn vermoeidheid.

Ter voorbereiding op mijn verlof en de periode erna werd mij het voorstel gedaan om zelf met een advies van wensen te komen, zodat wij deze vroegtijdig konden doornemen en zo mijn vervanging konden regelen. Hierdoor ervoer ik rust, betrokkenheid, inlevingsvermogen en geen stress. ’Vooral het laatste is erg belangrijk tijdens je zwangerschap.’ Toen ik met andere mensen erover sprak, hoe het bij ons op het werk gaat, begreep ik dat dit niet overal zo is. Reden voor mij om er een blog over te schrijven.

Wanneer je een vrouwelijke werknemer in dienst hebt, weet je dat de kans bestaat dat zij zwanger raakt. Hoe fijn is het als je een medewerker, ook in de situatie van zwangerschap, een prettige werkplek/sfeer kan aanbieden. Hierdoor voorkom je verzuim, ervaart de werknemer minder stress en zit ze beter in haar vel.

Wat kan je als werkgever betekenen in deze situatie:

 • Maak bespreekbaar waar de werknemer recht op heeft (zwangerschaps-, bevallings- en ouderschapsverlof). Als er geen cao is waarin dit geregeld is, ga dan in gesprek over de wensen en onderzoek of deze ingeregeld kunnen worden.
 • Overleg wat de werknemer wil met haar vakantie uren, zorg dat er geen stapeling komt. Tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof hoeft de werknemer namelijk geen vakantie uren in te zetten.
 • Gebruikelijk is 4 tot 6 weken verlof vooraf aan de bevalling. In sommige branches is 8 weken zwangerschapsverlof mogelijk. Is je werknemer in verwachting van een meerling, dan heeft zij recht op 2 tot 4 weken langer verlof.
 • Vraag om een zwangerschapsverklaring. Deze is nodig voor het aanvragen van de WAZO (Wet Arbo en Zorg). De werknemer kan de verklaring opvragen bij de verloskundige.
 • Zorg dat het UWV vroegtijdig op de hoogte is voor het aanvragen van de WAZO. Klik hier voor meer informatie.
 • Heeft de werknemer klachten ten gevolge van de zwangerschap? Breng deze in kaart en kijk naar haar inzetbaarheid, maak het werk zo passend mogelijk.
 • Lukt hele dagen werken niet meer voor je zwangere medewerker? Denk dan aan de mogelijkheid van een gedeeltelijke ziekmelding door haar een aantal uren per dag of per week ziek te melden. Lees hier meer over door op deze link te klikken.
 • Als het kindje is geboren is het van belang om met de medewerker af te spreken het je zo snel mogelijk te laten weten als ze nog niet volledig inzetbaar is na haar verlof. Hou er rekening mee dat de ziekmelding van voor het verlof doorloopt (met aftrek van het verlof).
 • Adopteert je werknemer een kindje of krijgt ze een pleegkind in haar gezin? Dan lees je hier meer informatie over de mogelijkheden.

Word je werknemer papa? Houdt dan rekening met het volgende:

 • Verlofdagen na bevalling nu 2 werkdagen vanaf 2019 5 werkdagen.
 • Opnemen vakantie uren; vooral als het kindje er is kan hem dit helpen te wennen aan zijn nieuwe situatie.
 • Ook hij kan vermoeider of emotioneler zijn, maak dit bespreekbaar.
 • Bespreek op tijd de behoefte aan ouderschapsverlof.

Heb je na het lezen van deze blog meer vragen? Neem dan contact op met ons kantoor via 085-4015156 of info@en-wij.nl. Ik ga per 3 mei met verlof en zal begin september mijn werk weer opbouwen.

Namens Sylvia ten Wolde – van Vugt

Officemanager &Wij