Overspannen?

Best onverwacht kregen we te horen dat het pand waar ons kantoor in zat verkocht was. Voor half juli moesten we verhuizen. Wat een timing.. voor de zomervakantie is het altijd topdrukte bij ons en ook nog eens extra door mijn eigen verhuizing die in deze periode gepland stond.

Verhuizen staat hoog in de lijst van major life events.  Life events zijn de grote gebeurtenissen in een mensenleven, die in meer of mindere mate aanpassing vereisen en stress kunnen geven. Denk aan overlijden, scheiding, maar ook een huwelijk en geboorte.  Wat doen de meeste mensen als er de nodige life events in hun leven spelen? Nou gewoon, hetzelfde als ik, schouders eronder en hard werken. Niks mis mee, tenzij het te lang achter elkaar duurt, of als er veel verdriet bij komt kijken of als de veranderingen te veel zijn of … Overbelasting kan het gevolg zijn en vaak volgen diagnoses als overspannenheid of burn out.

De periode die ik net achter de rug heb deed me weer in zien hoe makkelijk dit op de loer ligt. Je hebt namelijk niet altijd invloed op wat er op je pad komt. Gelukkig wel op hoe je ermee om gaat:
Vraag en accepteer je voldoende hulp? Plan je ondanks de drukte voldoende rustmomenten? Maak je op je werk bespreekbaar wat je situatie is? Is hier de ruimte om flexibele afspraken te maken die ten goede komen aan zowel het werk als je welzijn?

Belangrijk om te doen, niet alleen voor jezelf maar ook voor de situaties waar je in zit die je energie en/of aanwezigheid nodig hebben of voor je werk waar een gat valt als jij plotseling je ziek meldt. Schakel je collega’s of leidinggevende in, en als dit niet voldoende helpt, neem contact op met de verzuimbegeleider. Wij kunnen helpen door in gesprek te gaan en samen met je te kijken wat je kunt doen om in balans te blijven of komen, ondanks alles wat er op je pad komt.

En hoe ging dit bij mij?
Wat hebben wij met elkaar hard gewerkt en wat tolde mijn hoofd op een gegeven moment. Maar we zitten nu in een prachtig nieuw kantoor en zelf woon ik op een mooie plek in het huis waar ik stiekem al voor de koop verliefd op was geworden. Dit alles kon ik bereiken met veel hulp en voldoende flexibiliteit. Bij deze bedank ik mijn collega’s en alle mensen die ons geholpen hebben. Hierdoor kon ik ondanks alle life events goed en zelfs met plezier aan de zomer beginnen.
Kirsten Wijbenga

Ons nieuwe kantoor aan de Nijlandstraat 1 in Assen.